Sfântă, Sfântă Simplitate

Un orăşean, „X”, vrea să cumpere o casă la ţară. Găseşte casa, îi place, se învoieşte la preţ cu cel care o vinde. Dar, până la actele finale, cumpărătorul – orăşean trebuia să-i dea un avans vânzătorului – sătean, „Y”. „Y” este un fost sătean, pentru că omul îşi părăsise cu mulţi ani în urmă satul, alungat de ciuma roşie de pe palma lui de pământ, la oraş, ca să devină muncitor pe şantier. Tragedie comună multor ţărani în anii industrializării forţate a ţării de către comunişti. Deşi dezrădăcinat, omul îşi păstrase cumva, printr-un miracol, firescul, simplitatea bunului simţ, responsabilitatea asumată faţă de cuvântul dat ce trebuie respectat cu sfinţenie – lucruri normale într-o comunitate mică, unde individul îi cunoaşte pe toţi şi este cunoscut, la rândul lui, de toţi membrii respectivei comunităţi.
Of, şi i se frângea omului inima că trebuia să vândă casa părintească…
Dar să revin la povestea cu avansul. Cumpărătorul – orăşean complicat, cu mintea coruptă de generaţii de vieţuit în citadelă, anonim printre anonimi, nu înţelege greutatea cuvântului spus, ci numai al celui scris, aşa că merg amândoi la notar şi semnează „docomentul”.
După încheierea „afacerii”, „Y”, încă nedumerit, privindu-l umil, cu ochii înrouraţi de lacrimi , îl întreabă pe „X”: „ De ce trebuia să mai mergem să mai dăm bani la notar, nu aţi avut încredere în mine? Doar nu fugeam cu banii ca un golan. Eu n-am ruşine? Oamenii din sat mă cunosc, ce ar fi gândit despre mine?”
„ Cazuri izolate?!”, „ Excepţii?!”…
Da!

Anunțuri

Un gând despre “Sfântă, Sfântă Simplitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s